Lønnsomhet uviktig når veier bygges

Om et veiprosjekt er lønnsomt eller ikke er ikke avgjørende for om det blir realisert.

Publisert Sist oppdatert

I Norge er det ingen sammenheng mellom hvilke veier som blir bygget, og hvilke som faktisk er lønnsomme, viser en undersøkelse gjort av forskere fra Concept-programmet, skriver Aftenposten. Til sammenligning er lønnsomhet et svært viktig kriterium når Sverige prioriterer sine samferdselsmidler.

Resultatet blir dermed at Veivesenet bruker masse penger for å finne ut hvilke veiprosjekter det er lønnsomt å prioritere, men at disse beregningene tilsynelatende ikke har noe å si for hvilke veier det blir bestemt å bygge.

- Vi beregner lønnsomheten, men vi prioriterer ikke etter den, erkjenner direktør Lars Aksnes i Vegdirektoratet til Aftenposten.

Forskerne klarer ikke se hva som faktisk styrer veibyggingen i Norge.

- Det klarer vi ikke å finne ut. Det er ingenting i tallmaterialet som viser hvorfor enkelte veier blir bygget og andre ikke. Det er ganske utrolig, sier forsker Morten Welde ved Concept-programmet.

Ifølge Aksens er årsaken til de tilsynelatende underlige prioriteringen at man henger langt etter med veibyggingen i Norge.

- Ja, vi har såpass mange dårlige veier i Norge, og derfor må vi prioritere å bygge opp veinettet først. Vi må prioritere veier som for eksempel har liten trafikk, men som har dårlig fremkommelighet og dårlig sikkerhet. Sverige har en gjennomgående mye høyere veistandard enn Norge, sier Aksnes.