Erna kjørte biogass-Iveco

Statsminister Erna Solberg ankom i en Iveco Stralis NP på biogass som hun fylte selv, da hun foretok den offisielle åpningen av Den Magiske Fabrikken i Rygg Miljøpark i Tønsberg.

Publisert Sist oppdatert

Den Magiske Fabrikken utenfor Tønsberg er et nasjonalt pilotanlegg som gjenvinner matavfall og husdyrgjødsel til klimavennlig biogass og verdifull biogjødsel til produksjon av ny mat.

Fabrikken er det største miljø- og klimatiltaket i Vestfold og Grenland noensinne, og bidrar til betydelig reduksjon av klimautslipp, grønn vekst og verdiskaping i regionen.

For øyeblikket håndterer anlegget rundt 110.000 tonn matavfall og husdyrgjødsel. Dette gir en produksjon av biogass tilsvarende 6,8 millioner liter diesel. Biogassen vil i hovedsak bli brukt som drivstoff i kjøretøy. Siden begynnelsen av juli har 70 busser i Vestfold og Grenland gått på biogass produsert på Den Magiske Fabrikken.

Det tette samarbeidet med landbruket har bidratt til at anlegget har fått status som nasjonalt pilotanlegg. Gjennom denne fabrikken skal landbruket i Vestfold være med på å nå regjeringens målsetning om at 30% av husdyrgjødselen skal brukes til biogassproduksjon innen 2020.

Iveco Stralis på biogass

En biogassdrevet Iveco Stralis NP spilte en viktig rolle under åpningen av Den Magiske Fabrikken, som skjedde 13. september 2016. Nye Iveco Stralis NP er den første gassdrevne trekkvogn/lastebilen spesielt utviklet for langtransport, kan kjøres på klimavennlig biogass, opplyser Iveco i en pressemelding.

Statsminister Erna Solberg fylte biogass på en Iveco Stralis NP under åpningen av Den Magiske Fabrikken ved Tønsberg. Foto: Iveco

Iveco Stralis NP gjør det mulig å transportere avfall og andre råvarer på en klimavennlig måte. For å synliggjøre dette var det naturlig at statsminister Erna Solberg skulle ankomme til åpningsseremonien i et slikt kjøretøy, skriver Iveco videre.

Stralis NP har en 8,7-liters Cursor 9 gassmotor som yter 400 hk og har et dreiemoment på 1700 Nm. Den egner seg for vogntogvekter opp til 44 tonn.

Den kan utstyres med tanker for komprimert eller flytende biogass (evt. naturgass), og rekkevidden kan dermed komme opp i drøyt 1300 km. Stralis NP er utstyrt med langtransport-førerhuset Hi-Way og 12-trinns Eurotronic automatisert girkasse.

Også gassdrevet Eurocargo

Også en gassdrevet 12-tonns Iveco Eurocargo, International truck of the Year 2016, var med på åpningsarrangementet av Den Magiske Fabrikken.

Dette kjøretøyet har en 6-liters Tector 6-motor som i gassutførelse yter 204 hk og har et dreiemoment på 750 Nm. Bilen er utstyrt med en manuell 9-trinns ZF-girkasse. Den gassdrevne Eurocargo går på komprimert biogass eller naturgass, og den er beregnet for distribusjonskjøring og lettere renovasjonskjøring.