Maersk tjener på amerikansk tilbaketrekning

I løpet av 2014 skal det amerikanske militæret frakte 22.000 containere hjem fra Afghanistan.

Publisert Sist oppdatert

I over et tiår har amerikanske styrker vært til stede i Afghanistan. I løpet av 2014 skal 66.000 soldater og enorme mengder utstyr sendes tilbake til USA.

Regningen på tilbaketrekningen kan komme opp i over 40 milliarder kroner. Mye av pengene vil gå til internasjonale transportører og kanskje mest til Maersks amerikanske datterselskap Maersk Line Ltd.

- Den amerikanske regjeringen er fokusområde og den største kunden til Maersk Line Ltd., men vi kommenterer ikke verdien av våre kontrakter, sier Kevin Speers, kommunikasjonssjef i Maersk Line Ltd, ifølge Berlingske Business.

Totalt skal 22.000 containere sendes ut av Afghanistan og Alan Esevez ved Pentagons logistikkontor opplyser at Maersk Line kommer til å få en stor rolle i den forbindelse, melder Bloomberg News.

Forrige uke annonserte Maersk Line Ltd. en investering i åtte nye, store containerskip som skal gå i fart for det amerikanske militæret og den amerikanske regjeringen. I alt har selskapet siden 2000 investert rundt ti milliarder kroner i oppgradering av flåten som brukes til å frakte militærutstyr, mat og nødhjelp for USA.

I løpet av de snart 12 årene det har gått siden USA gikk til aksjon mot Taliban-styret i Afghanistan, er det ifølge beregninger Bloomberg News har gjort brukt minst 66 milliarder kroner på kontrakter med rederier som har fraktet materiell til Afghanistan og Irak.