Samhandling skal løfte sjøtransporten

Friksjoner og gnisninger mellom Trøndelagshavnene en saga blott. Nå skal det samhandles om kysthavnene og sjøveis laksetransport.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Nor-Fishing torsdag underskrev ordførerne Rita Ottervik (Trondheim), Berit Flåmo (Frøya) og Ole L. Haugen (Hitra) et forpliktende samarbeid.

Avtalen bidrar også til å synliggjøre den gjensidige avhengigheten mellom oppdrettskommunene Frøya og Hitra og teknologi, FoU, og landsdelshovedstaden Trondheim for å posisjonere regionen som havbruksregionen nr. 1.

Fra friksjon til samspill

Trondheimsordfører Rita Ottervik ivrer for felles midt-norsk havneselskap langs hele Trøndelagskysten som en fremtidsrettet transportløsning.

- Vi må samhandle og gjøre de store løftene sammen. Trondheim Havn har vært for dårlig på å samarbeide med kystkommunene om havneutvikling og sjøtransport. Men nå er friksjonen og gnisningene borte, forteller Ottervik til Mtlogistikk.

Trondheimsordføreren berømmer ordførerkollega Ole L. Haugens arbeid med å posisjonere Hitra som verdens ledende oppdrettsregion, ved blant annet å utvikle Jøsnøya som fremtidig havn og næringspark. Rita Ottervik tror ikke det vil gå lang tid før den første laksen sendes sørover via sjøveien.

Logistikkløsninger

På Jøsnøya er 750 mål ferdig opparbeidet til bruk for havbruksnæringa og relaterte virksomheter som oppdrettsnæring.

- Råstofftilgang er en utfordring. En annen er transport og logistikk. Veiene våre kan ikke håndtere en stor vekst. Sjøveien ser derfor ut til å være en god løsning for transport av laks fra øyregionen og ut i Europa, forteller Hitraordfører Ole L. Haugen.

Han fastslår at veksten må være bærekraftig, og man må ta vare på de naturgitte forutsetningene.

- Fremtiden er lys, men skal vi lykkes må alle parter samarbeide, understreker Haugen.

Store løft

– Vi har tidligere hatt en intensjonsavtale om samarbeid som nå har blitt et forpliktende samarbeid om blant annet havbruk og transport av laks. Det handler om å bli kjent med hverandre, og bli oppdatert på ting vi har i felleskap. For oss i Øyregionen handler det om praksisfeltet vi har i havrommet, og for Trondheim handler det om forsknings- og utdanningsinstitusjonene. Det er det som knytter oss sammen for å ta de store løftene, forteller Frøyaordfører Berit Flåmo og fortsetter:

- Kystkommunene gjør store løft innen havbruksnæringen, og laksenæringen er tydelige på at de ønsker å femdoble produksjonen i havrommet, for å være med på å mette en verden i vekst. Det er det det handler om. Da trenger vi hjelp fra forsknings og utdanningsinstitusjonene i Trondheim til å ta de løftene sammen med oss. 

Powered by Labrador CMS