MULIGHETER: Innerst i Fiskumparken har Vestaksen tomter på opptil 1000 mål tilgjengelig.

Bygger stort logistikkområde i Øvre Eiker

FISKUMPARKEN: Mellom Hokksund og Kongsberg ligger 810 mål tomt klar til å bebygges med nærings- og logistikkbygg. Første leietaker flytter inn til høsten.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FØRST OMRÅDE: Entreprenøren Isachsen er i ferd med å planere det første området i Fiskumparken, der Expandia skal flytte inn til høsten.

Stripen fra Vestby til Gardermoen er noe av en hellig gral innenfor logistikkeiendom, men ikke alt kan ligge her. Og ikke alt bør ligge der. For det første er det ikke plass. For det andre er det dyrt. Og for det tredje finnes det gode argumenter for å ligge andre steder.

For eksempel i Fiskumparken rett ved E134, drøyt 20 minutter fra Drammen mellom Hokksund og Kongsberg. Her er første etappe av et gigantprosjekt i ferd med å klargjøres. Totalt ligger her 810 dekar tomt klar til utbygging, og til høsten flytter første bedrift inn.

Det er Vestaksen Eiendom som eier tomtene og som utvikler de ferdig regulerte arealene.

STORE PLANER: Fiskumparken ligger rett ved E134, en av stamveiene mellom Oslo og Bergen, som også har god forbindelse til Rogaland. Tomtene nærmest på illustrasjonen bygges nå først, mens utbygging av de store tomtene i bakgrunnen ligger litt lenger frem i tid.

– Totalt kan vi bygge en kvart million kvadratmeter bygg her, forteller Stene Bergsløkken, administrerende direktør i Vestaksen Eiendom.

Han mener prosjektet i Øvre Eiker kommune er unikt.

– Vi ser at det er svært få muligheter til en så stor utbygging andre steder. Dessuten er det muligheter for aktører som trenger veldig stor plass, og det er mulig å vokse videre om du først har flyttet inn, sier han.

Flytter inn til høsten

KLART FOR GRAVING: Store områder er hogget og klargjort for planering i nærmeste fremtid.

En aktør som ser på nettopp den siste muligheten er den første innflytteren, Expandia. Selskapet leverer det som på fint heter moduler, men på folkemunne kalles brakker. De kan sette opp midlertidige skoler, barnehager og kontorer i en fei, og mellom prosjektene trenger de å lagre modulene.

– Vi har over 2200 moduler i Norge i dag, og har behov for å kunne lagre 10–15 prosent av dem samtidig. Og hver modul er på 30 m², forteller Runar Heistad i Expandia.

Selskapet har vokst veldig de siste årene, og ønsket å samle virksomheten på et sted. I oktober er tomten Expandia har kjøpt klar, og da blir det rask innflytting.

– Vi flytter inn i løpet av året, og bygger selvsagt våre egne kontorer med egne moduler, sier Heistad.

Expandia har kjøpt 15 mål, men Bergsløkken håper at selskapet fortsetter veksten. Da kan det være godt å vite at man har utvidelsesmuligheter i nettopp Fiskumparken.

– Det er jo en stor park, og det er mulig å få kjøpt mer areal. Om fem år er kanskje 15 mål for lite, sier han.

Opptil 100 mål

For Vestaksen er også 15 mål bare en liten begynnelse. Gradvis skal de ulike delene av parken utvikles med tomtestørrelser opptil 100 mål. Bergsløkken forteller at Vestaksen tilbyr kundene tre ulike modeller.

– De kan kjøpe tomt, kjøpe tomt og bygg eller leie, sier han.

De to første områdene håper han å ha ferdig realisert i løpet av 2023.

Han tror lokaliseringen langs E134 er gunstig. Det er kort vei til Drammen Havn og samtidig er E134 under oppgradering og leder rett til Rogalandsområdet.

– Det har vært landbasert transport gjennom Sverige som har gjort at aksen langs E6 har vært indrefileten. Men prisnivået her er blitt veldig høyt om du har plasskrevende virksomhet. Her har vi også en gunstig plassering for kjøring til Vestlandet med tanke på kjøre- og hviletider, sier han.

Lager i Norge er lurt

Nå jobbes det med å få på plass flere kjøpere eller leietakere. Én annen interessent er ifølge Bergsløkken nærmest klar, men samtidig har covid-19 satt en liten brems på markedet. På sikt tror Bergsløkken at pandemien kan være en fordel for Fiskumparken.

– Det viser seg jo nå at det å ha alt på lager i utlandet ikke er like smart. Det kan være lurt å ha større lager i Norge, sier han, og understreker at i Fiskumparken er det foreløpig god plass.

Powered by Labrador CMS