De nye Euroduoal-lokomotivene har allerede kjørt prøveturer med gods, og i løpet av påsken settes de inn i full drift for godstogselskapet.

Fikk fire nye lokomotiver – og en ny rute

Onrail har oppgradert lokomotivparken og starter en ekstra avgang fra Stavanger.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Henning Aandal i Onrail kan glede seg over en oppgradert lokomotivpark. Her foran et av selskapets eldre lokomotiver.

Onrail overtok fra 1. februar de fleste godstogrutene som Green Cargo etterlot seg da det svenske togselskapet trakk seg ut av det norske innenriks godsmarkedet. Siden da har det lille togselskapet, som frem til da bare hadde operert én rute mellom Oslo og Åndalsnes, også trafikkert rutene til og fra Bergen, Stavanger og Trondheim.

Selskapet gikk brått fra 10 til rundt 70 ansatte, fra 3 til 12 lokomotiver og fra 30 til 140 jernbanevogner. Det har vært en krevende, arbeidsom, men likevel vellykket prosess, forteller gründer og daglig leder Henning Aandal.

– Det har vært et kjempeløft, både på terminalene og hos lokførerne. Det har mange som har hatt lange dager og tatt i et ekstra tak, sier han.

Fire nye lok

Og nå løftes det videre. Onrail har i løpet av de siste dagene fått levert sine to nye Eurodual-lokomotiver, som er energieffektive hybridlokomotiver som kan gå på både strøm og diesel. I tillegg har de fått på plass to brukte, men moderne TRAXX-lokomotiver, og vil dermed ha en kraftig oppgradert lokomotivpark.

– I løpet av påska eller like etter vil disse settes i drift, og det gjør at vi kan fase ut noen av de eldre lokomotivene vi har. Det fine med det er at vi får en mye bedre energiutnyttelse, vi kan kjøre lengre tog og dermed utnyttet infrastrukturen bedre. I tillegg tilbakefører lokomotivene strøm tilbake til nettet og til andre tog i nærheten når de bremser, forteller Aandal.

Noen av de eldre lokomotivene Onrail har vært nødt til å bruke i de første par månedene, har skapt litt trøbbel med noen driftsstopp som har skapt forsinkelser.

Selv om strekningene som nå er ledige er elektrifisert, har hybridlokomotivene likevel sine fordeler.

Eurodual-lokomotivene Onrail skal bruke på sine nye ruter, er såkalte hybridlok, som kan gå både på strøm og diesel. Lokomotivene har videre en fordel i at de har en svært kraftig elektromotor, som gjør at de kan trekke lengre tog. Lokene har seks aksler, motorkraft på opptil 9 MW, høy fleksibilitet og miljøvennlig teknologi. Lokomotivene lages av sveitsiske Stadler.

– Det har en verdi, fordi det trengs diesel på terminalene. Skiftetraktorene som brukes på terminalene er noen dieseluhyrer, men her kan vi kjøre inn med lokomotiv med langt lavere forbruk. Dessuten er det jo av og til problemer med infrastrukturen ute på sporet, strømbrudd eller problemer med kjøreledning. Da har det vist seg at Eurodual-lokomotiv kan får kjøre gjennom slike områder, har Aandal tidligere forklart til MT.

Ny avgang fra Stavanger

Etter påske har Onrail, i samarbeid med Bane Nor, fått på plass en ny kveldsavgang fra Stavanger til Oslo.

– I dag har vi et kveldstog til Stavanger, men etter påske etableres et kveldstog også fra Stavanger, sier Aandal. Samtidig blir det også dagtog begge veier på Sørlandsbanen.

Powered by Labrador CMS