Elkjøp automatiserer

KNAPP AB skal levere automasjonsløsning for Elkjøps lagerutvidelse i Jönköping.

Publisert Sist oppdatert

Elkjøp, kjent som Elgiganten i Sverige, har nesten 400 butikker i Norden. Det nordiske sentrallageret i Jönköping på 93.000 m2 har vært en viktig brikke i selskapets suksess. Men sterkt vekst og ambisiøse planer innen e-handel og nye butikker, gjør at Elgiganten/Elkjøp nå gjør en investering på nærmere 500 millioner svenske kroner ved sentrallageret. Investeringen omfatter en lagerutvidelse på 12.000 m2 - et høylager på 32 meter - og autmasjonsløsninger på eksisterende og nytt lager.

88.000 plastkasser

Det er Blue Wall Construction AB som står entreprenøransvarlig for bygget, mens systemintegratøren KNAPP AB leverer lagerautomasjonsløsningene.
- Langebæk (en av Skandinavias ledende rådgivningsfirmaer innen logistikk og SCM, red.anm.) var inne på konsulentsiden for å kvalitetssikre anbudene for Elgiganten. Det var med andre ord en veldig profesjonell og krevende anbudsrunde, men desto mer gledelig at vi fikk kontrakten. En riktig løsning for Elgigantens behov, god kompetanse og tillit ble utslagsgivende, sier Benny Thögersen, adm. direktør i KNAPP AB.
Å levere i flere kanaler, både til butikk og til enkeltkunder, kan være en krevende øvelse. Med stadig mer omfattende e-handel, er det å håndtere B2B- og B2C fra samme distribusjonssenter en øvelse stadig flere må beherske. For Elgiganten har denne erkjennelsen – samt økt konkurranse i markedet - ført til at man nå automatiserer større deler av ordreproduksjonen.
Lagerutvidelsen skal være driftsklar fra september neste år. Den nye lagerdelen vil blant annet romme 36.000 pallplasser og 88.000 plastkasser.

OSR-skytler

Elgiganten har gått for et "Gods-til-Mann"-konsept, en såkalt AS/RS-løsning (Automated Storage & Retrieval System), det vil si der kasser hentes frem og settes tilbake automatisk på lageret. KNAPP vil levere sin anerkjente skyttelløsning OSR (Order, Storage & Retrieval), for øvrig samme løsning som er levert ved KNAPPs to norske installasjoner ved Norsk Medisinaldepot og SentralDistribusjon AS.
KNAPP var først ut med skyttelteknologi, og har levert over 240 installasjoner med mer enn 18.000 tilhørende skytler siden begynnelsen av 2000-tallet.
- Fordelen med vår skyttelteknologi er blant annet at den er skalerbar og gir høy ytelse, langt høyere enn for eksempel et tradisjonelt miniload-anlegg. Og så er det jo snakk om et kompakt lager med god utnyttelse av plassen, sier Thögersen.
KNAPP kommer også til å etablere et 24/7-team hos Elgiganten for å yte døgnkontinuerlig service ved behov.