Det er en enorm logistikkjobb når Formel 1-sirkuset ankommer og forlater en racerbane. Her fra Østerrikes Grand Prix på Red Bull Ring i Spielberg.
Det er en enorm logistikkjobb når Formel 1-sirkuset ankommer og forlater en racerbane. Her fra Østerrikes Grand Prix på Red Bull Ring i Spielberg.

Logistikk i racerfart på fem kontinenter

Med 23 løp på fem kontinenter er Formel 1-sesongen hektisk. DHL skal sørge for at biler og utstyr er på rett plass til rett tid.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DHL og Formel 1 har fornyet sitt mangeårige partnerskap, og DHL vil også de neste årene være den offisielle logistikkpartneren til verdens heftigste motorsportsirkus.

DHL har laget denne infografikken om årets sesong.
DHL har laget denne infografikken om årets sesong.
Siden 2004 har DHL vært Formel 1-partner. Her fra Tyrkias Grand Prix i fjor, der Sergio Perez, Racing tar teten foran Esteban Ocon i Renault, Daniel Ricciardo (Renault), Lewis Hamilton (Mercedes) og Valtteri Bottas (Mercedes)
Siden 2004 har DHL vært Formel 1-partner. Her fra Tyrkias Grand Prix i fjor, der Sergio Perez, Racing tar teten foran Esteban Ocon i Renault, Daniel Ricciardo (Renault), Lewis Hamilton (Mercedes) og Valtteri Bottas (Mercedes)

2021-sesongen har 23 destinasjoner på racing-kalenderen, det største antallet i sportens historie. DHL transporterer racerbiler, drivstoff, olje og utstyr til de ti lagene. DHL har vært offisiell logistikkpartner siden 2004, og har vunnet hvert «løp mellom løpene» ved hvert Grand Prix rundt om i verden.

1400 tonn

Transportvolumet på opptil 1.400 tonn må transporteres fra et sted til det neste på kortest mulig tid og med stor pålitelighet. Derfor har DHL ansett et team av motorsportlogistikk-spesialister som jobber tett med Formula 1-ledelsen og racing-teamene. Akkurat som på racerbanen handler det om hastighet, presisjon og banebrytende teknologi.

Transportvolumet på opptil 1.400 tonn må transporteres fra et sted til det neste på kortest mulig tid og med stor pålitelighet. Derfor ansetter DHL et team av motorsportlogistikk-spesialister som jobber tett med Formula 1-ledelsen og racing-teamene. Akkurat som på racerbanen handler det om hastighet, presisjon og banebrytende teknologi,

- DHL er vår lengstværende globale partner, og vi er glade for å ha signert en partnerskapsutvidelse som viser vår sterke samarbeidsrelasjon. De siste 16 årene har vi levert på og utenfor banen sammen. Vi er stolte av å samarbeide med verdens ledende logistikkleverandør når vi ser frem til den største sesongen noensinne for Formel 1, sier Stefano Domencali, konsernsjef i Formel 1-organisasjonen i en pressemelding.

Fem kontinenter

Årets løpskalender innehar 23 løp på fem kontinenter og er dermed mer actionfylt enn noensinne. I år møter sjåfører, lag og DHLs logistikkmannskap den spesielle utfordringen med tre «triple header», der tre løp holdes over tre påfølgende helger. Den første foregår i Europa. Formula 1 Rolex Belgian Grand Prix 2021 i Spa-Francorchamps den 29. august, Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix i Zandvoort den 5. september, og Formula 1 Heineken Gran Premio D’Italia 2021 i Monza den 12. september.

Årets Formel 1-sesong:

28. mars – Bahrain (Sakhir)

18. april - Italia (Imola)

2. mai - Portugal (Algarve)

9. mai – Spania (Barcelona)

23. mai – Monaco (Monaco)

6. juni – Azerbaijan (Baku)

13. juni – Canada (Montreal)

27. juni – Frankrike (Le Castellet)

4. juli – Østerrike (Spielberg)

18. juli – England (Silverstone)

1. august – Ungarn (Budapest)

29. august – Belgia (Spa)

5. september – Nederland (Zandvoort)

12. september – Italia (Monza)

26. september – Russland (Sochi)

3. oktober – Singapore (Singapore)

10. oktober – Japan (Suzuka)

24. oktober – USA (Austin)

31. oktober – Mexico (Mexico City)

7. november – Brasil (Sao Paulo)

21. november - Australia (Melbourne)

5. desember - Saudi-Arabia (Jeddah)

12. desember - Abu Dhabi (Yas Island)

Den andre «triple header» er logistisk enda mer utfordrende fordi betydelig større avstander må dekkes. En uke etter Formula 1 VTB Russian Grand Prix 2021 i Sotsji 26. september, går den til Singapore street circuit 3. oktober. Deretter reiser Formula 1®-sirkuset til Suzuka i Japan den 10. oktober.

Det er også ganske lang avstand å dekke i sesongens tredje «triple header». Første stopp er Formula 1 Aramco United States Grand Prix 2021 i Austin, Texas, den 24. oktober. Derfra til Mexico City, med Formula 1 Gran Premio De La Cuidad de Mexico 2021 den 31. oktober. Den tredje «triple header» avsluttes den 7. november i São Paulo, Brasil.

- En interkontinental «triple header» er der logistikken virkelig blir satt på prøve, sier Paul Fowler, Global Motorsport Head, DHL Global Forwarding.

- Selv under løpet, før det rutete flagget er viftet, begynner DHL-teamet å demontere og lagre utstyr, legger han til.

Testing over hele verden

Og for logistikkekspertene blir jobben spesielt vanskelig når deler må flys ut og inn igjen i løpet av en tre ukers tidsramme, for eksempel for testing i spesielle laboratorier over hele verden.

- Bak kulissene gir vi alt for å sikre at lagene og sjåførene kan prestere på sitt beste, og at racing-fans overalt får se sporten de elsker, sier Fowler.

Med det utvidede partnerskapet vil DHL igjen tilby to priser: DHL Fastest Lap Award og DHL Fastest Pit Stop Award for spesielle prestasjoner fra sjåfører og lag. Årets priser vil bli delt ut til vinnerne i Abu Dhabi på den siste dagen i racing-sesongen.

Powered by Labrador CMS