Pellets fra Moelven Pellets AS leveres i bulk til det internasjonale markedet. Foto: Moeleven Pellets.
Pellets fra Moelven Pellets AS leveres i bulk til det internasjonale markedet. Foto: Moeleven Pellets.

Trepellets ut i Europa via Drammen havn

Mandag 2. mars lastet fartøyet «Rix Star» den første last med 3100 tonn trepellets til husholdninger i Danmark.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2018 inngikk Moelven Pellets AS og Drammen Havn en fem års avtale om eksport av pellets til det europeiske markedet. Nå har første båt seilt fra havna med den fornybare energikilden.

Fra den nye fabrikken på tettstedet Sokna på Ringerike i Buskerud, produseres trepellets fra restråstoff av tømmer fra norske skoger. Fabrikken bruker energi og flisprodukter fra regionen i produksjonen, og den er den første fabrikken i sitt slag, som er energimessig fullintegrert i et sagbruk.

«Et viktig mål er full utnyttelse av råvaren. En tømmerstokk blir til cirka 50 prosent trelast og 50 prosent treflis. Det å bruke treflisen som råvare til pelletsproduksjon, betyr å utnytte tømmeret til det fule og forvalte råstoffet på en bærekraftig og lønnsom måte».

Moelven Pellets har en produksjonskapasitet på 80.000 i året. Det kommer med andre ord til å gå mange pelletsbåter fra Drammen havn.

Til oppdraget med å laste skipene har Drammen Havn gått til innkjøp av en ny grabb som er spesiallaget til formålet. Kranen «Pernille» har dessuten blitt oppgradert for bulklastingen.

Tilbake til våre røtter

– Drammen Havns forbindelse til skognæringen har alltid vært sterk. Produksjon og eksport av trepellets er et nytt og innovativt grep. Det er en måte å utnytte skogen på, som bidrar positivt til miljøet. At vi på Drammen Havn kan tilby en god logistikkløsning for en nyskapende bedrift og et slikt produkt, er vi svært fornøyd med, forteller havnedirektør Einar Olsen.

Det er elleve måneder siden Moelven Pellets og det svenske konsernet SCA inngikk en samarbeidsavtale om levering av pellets fra fabrikken på Sokna. Testproduksjonen ved den norske pelletsfabrikken ble igangsatt 3. oktober i fjor. Fra inneværende år er det fullskala-produksjon. 

– Dette er en massiv avtale for nystartede Moelven Pellets, og vi er stolte av å bli leverandør til en så erfaren aktør innen fornybar energi som SCA. Denne avtalen er et bevis på at vår energieffektive og innovative satsing i pelletsmarkedet kom til rett tid, sa direktør for Moelven Pellets AS, Lars Storslett den gang.

Powered by Labrador CMS