CELEBERT BESØK: Asko sponser Marit Bjørgen og Therese Johaug, og de to hjalp Vestby-ordfører Tom Anders Ludviksen med åpningen.

Åpnet kjøleskap til 1,2 mrd

Det helautomatiserte nye kjølelageret til Asko på Vestby skal håndtere en fjerdedel av Norges forbruk av ferskvarer.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Asko Sentrallager Kjøl, som bygget på 24.000 kvadratmeter helt nærmest E6 på Asko-området heter, har vært i drift helt siden januar, men 12. september var det klart for offisiell åpning. Da håndterte allerede lageret rundt 40.000 detaljistforpakninger ukentlig, litt under halvparten av volumet som ventes når lageret er i full drift når vi nærmer oss jul.

Det tilsvarer 20-25 prosent av Norges forbruk av ferskvarer.

Anlegget har kostet 1,2 milliarder kroner å oppføre, et beløp som fordeler seg omtrent likt mellom bygget og maskinene som får det hele til å gå rundt. Tyske Witron har levert automasjon, som gjør at de fleste varene forblir urørt av menneskehender gjennom hele prosessen.

Totalt vil det være rundt 160 årsverk på det nye anlegget, som i all hovedsak består av teknikere og spesialtrente operatører.

Målet med det nye lageret er selvsagt å effektivisere driften. Automasjonen gjorde det mulig å redusere størrelsen på bygget med 5000 kvadratmeter, og Torbjørn Johannson regner med å spare 40-50 millioner kroner i året. Robotlageret, med 13.000 sensorer og avanserte algoritmer i bunn,  reduserer behovet for arbeidskraft med rund 250 årsverk.  

AUTOMATISK: Direktør på Asko Sentrallager Kjøl, Arild Åsmul viser gjestene rundt på anlegget under åpningen.

– Dette er blitt et fantastisk anlegg som kanskje er verdens mest moderne logistikkbygg, sa en strålende opplagt eier og styreleder i Asko, Torbjørn Johannson til Moss Avis rett før skistjernene Therese Johaug og Marit Bjørgen assisterte Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen med den tradisjonelle snorklippingen.

Hovedpoenget med å bygge et sentrallager for kjølevarer er selvfølgelig å muliggjøre en mer effektiv logistikk, til det beste for Norgesgruppens butikker og kunder. Et av målene er å få ned liggetiden på lageret, noe som kan muliggjøre tre dager lengre holdbarhet for ferskvarer ute i butikk. Effektiviseringen skal også gjøre det mulig å oppnå en høyere servicegrad og kortere ledetid i Østlandsområdet.

SJEFENE: Asko-styreleder Torbjørn Johannson og adm.dir. i Asko Øst, Andre Tangerud koste seg på åpningen.

Som vanlig har Asko hatt miljøet ikke bare i bakhodet, men langt fremme i tankene da det nye kjølelageret ble bygget. På taket er det 14.000 kvadratmeter solcellepaneler, noe som øker det totale arealet med solceller på Vestby-anlegget til 30.000. Anlegget vil produsere 3-4 gigawattimer ren elektrisitet årlig. I tillegg er det brukt miljøbetong som reduserer CO2-utslippet og det er lagt til rette for gjenbruk av overskuddsvarme.

Det nye kjølelageret er en del av totalt rundt 100.000 kvadratmeter lager som Norgesgruppens grossistselskap Asko har i Vestby. Rundt nyttår åpner også det gjenoppbygde fryselageret etter brannen i vår.

ROBOTER: Det er imponerende dimensjoner på det automatiske anlegget i det nye kjølelageret.
Powered by Labrador CMS