LØSNING: Lakseoppdretter Mowi og Vartdal Plast har gått sammen om å finne en løsning på avrenningsproblemet. (Arkivfoto)

Mowi bytter fiskekasser for å løse avrenningsproblemet

Mowi går over på tette kasser, levert av Vartdal Plast, for å transportere laks. Dette vil eliminere utfordringen med avrenning fra lastebiler.

Publisert Sist oppdatert
LØSNINGEN: De nye fiskekassene fra Mowi og Vartdal plast er helt tette, noe som skal løse problemet med avrenning av smeltevann fra Fisketransport.

Verdens største havbruksselskap, Mowi, og Vartdal Plast har utviklet en ny type fiskekasse for transport av laks fra fabrikker i Norge til kunder rundt om i verden. Den nye kassen er helt tett, noe som reduserer behovet for is i kassene og eliminerer utfordringen med såkalt avrenning under transport.

Daglig leder i Vartdal Plast, Jan Endre Vartdal, ønsker å gjøre tette EPS-kasser til en bransjestandard og dele løsningen med andre produsenter.
Konserndirektør salg og marked i Mowi, Ola Brattvoll gleder seg over at de nå løser problemene med avrenning.

– Smelting av is under transport har dessverre vært en utfordring for sjømatnæringen i en årrekke. Smeltevann renner ut av kassene og ut på veiene, og kan potensielt skape trafikkfarlige situasjoner. Vi er glade for at vi sammen med Vartdal Plast har klart å utvikle en helt tett kasse som vil løse dette og samtidig bevare kvaliteten på produktet, sier konserndirektør salg og marked i Mowi, Ola Brattvoll.

Ny bransjestandard 

Kassen er produsert av Vartdal Plast, som er en av landets ledende produsenter av ferskfiskemballasje og andre produkter i EPS. Selskapet, som har hovedkontor på Vartdal på Sunnmøre, er glad for samarbeidet med Mowi og håper at den nye kassen vil bli bransjestandard.

– Vi har lenge arbeidet med en løsning for å løse problemet med avrenning, og er glade for at vi nå er klare for å lansere en helt tett kasse sammen med Mowi. Selv om vi har utviklet løsningen sammen, har vi ingen intensjon om å sitte på mønsteret alene. For å kunne gjøre tette EPS-kasser til bransjestandard for hele næringen, vil vi dele løsningen med andre kasseprodusenter. Vi utvikler bærekraftige løsninger for å sikre norsk laks til markedet, sier daglig leder i Vartdal Plast, Jan Endre Vartdal.

Tommel opp fra Statens vegvesen  

Statens Vegvesen er svært fornøyd med at det nå kommer en løsning på avrenningsutfordringen.

– Dette er en god nyhet for alle som er opptatt av trafikksikkerhet. Vi i Statens vegvesen har lenge etterlyst gode løsninger for å få slutt på avrenning fra fisketransporter. Blodig fiskevann fra vogntog griser til ferger og rasteplasser og kan føre til glatte veier og farlige situasjoner i trafikken. Det er veldig positivt at Mowi og Vartdal plast nå går foran for å få løst dette problemet, sier avdelingsdirektør for Utekontroll i Statens Vegvesen, Kjetil Mansåker Wigdel.

Powered by Labrador CMS