Plastisbanen

BLE INNVIET MED BRASK OG BRAM: Skøytebanen på Jan Baalsruds plass ble offisielt åpnet av ordfører Thomas Sjøvold lørdag 2. mars.

– Vil ikke at elever skal være "maskoter" for feilslått politikk

Oppegård Avis har fått flere telefoner fra lærerne ved barne- og ungdomsskolene i Oppegård som føler seg tvunget til å ta med sine elever til plastisbanen på Kolbotn. – Vi ønsker ikke å oppfordre barn og unge til å heie på dårlige avgjørelser og være «maskoter» for feilslått politikk der det er fokus på «sirkus til folket» istedet for å bruke penger på det store etterslepet i skolene, sier lærerne.

Publisert

Oppegård Avis har fått tilgang til korrespondansen fra ordfører Thomas Sjøvold til kommunens administrasjon hvor han ber om at de "sørger for at barnehager og skoler benytter plastisbanen på Kolbotn i tiden frem mot jul".

Oppfordringen hans ble delt videre via tre kommunalsjefer til rektorene ved alle barne- og ungdomsskolene og virksomhetslederne ved barnehagene i Oppegård kommune.

I en e-post fra torsdag 21. november skriver orføreren følgende til rådmann Monica Lysebo, med kopi til kommunalsjef Ellen Wibe:

Hei!

Jeg har fått flere henvendelser fra OA (red. anm.: Oppegård Avis) om skøytebanen i sentrum. Jeg forstår også spørsmålene er stilt til administrasjon.

Slik jeg ser det må vi annonsere dato for når skjøytebanen skal åpne. Jeg vil også be om at vi sørger for at barnehager og skoler benytter den i tiden frem mot jul. Husk også at vi lovet ekte is dersom det blir kaldt.

Fra rådmann til to ytterligere kommunalsjefer

Fem timer senere sendte rådmann Monica Lysebo en oppfordring til to ytterligere kommunalsjefer som har ansvar for barne- og ungdomsskolene og barnehagene i Oppegård, om å motivere ansatte ved skoler og barnehager, samt å være pådrivere for bruk av plastisbanen.

Rådmannen skrev følgende i sin e-post til kommunalsjefene Jorunn B. Almaas (red. anm.: ansvar for skoler) og Svein Tore Svennes (red. anm.: ansvar for barnehager):

Hei,

SE melding fra ordfører.

Banen kommer opp i uke 49 etter julegrantenning. Fint om dere kan motivere og være pådrivere for bruk. Vi ønsker oss god oppslutning slik at dekningen i OA blir minst mulig negativ.

Oppfordret til "gymtimen på isflaten"

Etter dette ble e-posten spredt videre fra de to kommunalsjefene til rektorene og virksomhetsledere ved alle skolene og barnehagene i vår kommune.

Kommunalsjef for skole, PPT og barnevern, Jorunn B. Almaas, sendt følgende e-post til rektorene ved barne- og ungdomsskolene i Oppegård, med kopi til Ellen Aas, som er leder for skoleteam i kommunen:

Hei,

Jeg viser til e-post fra ordfører. Jeg oppfordrer skolene til å planlegge en tur med klasser for å benytte gymtimen på isflaten. Kanskje kombinere med et besøk på biblioteket?

Ble sendt videre til ansatte ved skoler og barnehager

Etter at ansatte ved skolene og barnehagene i kommunen ble oppfordret til dette av rektorene og virksomhetsledere, fikk Oppegård Avis flere henvendelser fra flere lærere ved ulike skoler på barne- og ungdomstrinn. De ønsker å være anonyme.

Lærerne sier de er helt rystet. De sier de "føler seg tvunget til å ta med barn og unge til plastisbanen for at politikerne kommer i bedre lys som følge av dette".

De sier at de "ikke ønsker å oppfordre barn og unge til å heie på dårlige avgjørelser og være «maskoter» for feilslått politikk der det er fokus på «sirkus til folket» istedet for å bruke penger på det store etterslepet i skolene"

De sier også det er "vondt å vite at kommunen fortsatt skal bruke penger på drift av plastisbanen mens de ikke har penger til viktige tiltak som handler om inneklima på skolene."

Les også: – Det føltes rett å slett ikke som at vi var på en skøytebane

– Står inne for det jeg skrev

Oppegård Avis har kontaktet ordføreren og kommunalsjefene i forbindelse med dette og bedt dem om kommentere dette.

Ordfører Thomas Sjøvold har skrevet følgende i sitt svar:

"Jeg står inne for det jeg skrev i e-posten til rådmann. Dette er et godt tilbud til skoler og barnehager i området. Vi ønsker aktivitet i sentrum og oppfordrer alle til å bruke banen."

Beklaget overfor lærerne

Rådmann Monica Lysebo skriver at e-posten ikke skulle sendes til skolene. Samtidig mener hun at kommunen fikk en ensidig negativ omtale av plastisbanen i Oppegård Avis, mens mange brukere var positive til denne banen.

"Dette var en intern e-post fra rådmann sendt til to kommunalsjefer. Det var ikke meningen at skolene skulle motta denne. Bakgrunnen for min kommentar, var at vi i fjor opplevde en ensidig negativ omtale av banen i Oppegård avis, mens vi fikk mange positive tilbakemeldinger fra brukerne, spesielt fra familier med små barn."

Videre beklager rådmannen overfor de lærerne som oppfatet denne e-posten som press fra kommunen.

STENGT ETTER TO UKER: Bare to uker etter åpningen 2. mars 2019 måtte plastisbanen på Kolbotn repareres og stenges. "Vanskelige værforhold. Vi oppfordrer til ikke å bruke banen. Skiftende vær skaper ujenvheter på underlaget", informerte kommunen.

      Dette er saken:

  • Oppegård kommune kjøpte en skøytebane av plast i fjor.
  • Plastisbanen ble offisielt åpnet på Jan Baalsruds plass i Kolbotn sentrum lørdag 2. mars.
  • Bare to uker etter åpningen måtte plastisbanen på Kolbotn repareres og stenges aom følge av skader.
  • Skøytebanen har en plastoverflate på 200 kvadratmeter, som består av mindre plater som er montert sammen som et puslespill.
  • Banen må behandles daglig med et spesielt glidemiddel for at plastisbanen har gli og for optimal bruk.
  • Banen er levert av Unisport Scandinavia AS.
  • Budsjettet for prosjektet var på 680.000 kroner, inkludert skøytebanen, trærne rundt, belysningen og monteringen.
  • Det anbefales å ikke bruke kunstløpskøyter på banen fordi de skader plastoverflaten.

"Jeg beklager hvis e-posten som ble sendt ut til skolene ble oppfattet som noe form for press. Intensjonen var god, vi ønsker at flest mulig skal ha glede av alle skøytebaner i kommunen. Dette var ment som en oppfordring til en positiv aktivitet", skriver Lysebo.

Les også: – Oppegård var sterkt advart mot dette kjøpet

Koster minimalt

Rådmannen påpeker videre i sitt svar at drift av skøytebanen koster minimalt og kan ikke settes opp mot driftsmidlene til skolene.

"Det at skøytebanen settes opp får ingen innvirkning på midlene vi har til bruk på skoler og vedlikehold, dette kan ikke settes opp mot hverandre. Drift av skøytebanen koster minimalt og dekkes gjennom UTE (red. anm.: UTE Oppegård er en kommunalteknisk virksomhet som har ansvar for blant annet brøyting og vedlikehold av kommunale veier) sin ordinære drift, på samme måte som andre skøytebaner."

Kostet rundt 700.000 kroner

Oppegård Avis har tidligere skrevet om prosjektet Vinterland. Budsjettet for prosjektet var på 680.000 kroner, inkludert skøytebanen, trærne rundt den, belysningen og monteringen. I begynnelsen av adventstiden skulle kommunen sørge for følelsen av storby ved å anlegge en kunstisbane på minst 200 kvadratmeter på Jan Baalsruds plass.

Skøytebanen kom ikke på plass før vinterens slutt, og overflaten ble av plast istedenfor kunstis.

Les også: – Skiftende vær skaper ujevnheter på underlaget

Da Oppegård Avis omtalte saken om plastisbanen våren 2019, skrev vi at denne banen må vaskes og poleres jevnlig. Vi stilte også flere spørsmål til kommunen om driftskostnader i forbindelse med denne banen, men vi lyktes ikke med å få et svar på dette.

Siden den offisielle åpningen har Oppegård Avis fått flere henvendelser fra våre lesere som reagerte kraftig på kommunens bruk av penger til dette prosjektet. Mange påpekte at det ikke var noe gli på plastisen og at banen stod mye ubrukt.

Leverandøren av banen sa tidligere til Oppegård Avis at plastoverflaten må vaskes med glidemiddelet Glide Cleaner hver dag etter tre-fire timers bruk for at plastisbanen har gli og for optimal bruk.

Kommunen valgte å avvike fra dette. Etter den første uken siden åpningen av banen 2. mars i fjor rengjorde de overflaten kun to dager per uke til tross for at banen hadde meget dårlig eller ingen gli.

Les også: Kommunen kjøpte ulovlige midler til vedlikehold av plastisbanen

Powered by Labrador CMS