Solvik-Olsen vil redde kongekrabbe-frakt

Ber Luftfartstilsynet fortsette å gi midlertidige tillatelser til russiske flyselskaper som frakter kongekrabber fra Norge til Asia.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Luftfartstilsynet avslo i mars en søknad fra det russiske flyselskapet Aviastar TU om å hente levende krabber fra Porsanger for å fly til Sør-Korea. Årsaken var kort fortalt at russiske myndigheter ikke har lovet å gi tilsvarende tillatelser til norske flyselskaper, om de skulle søke.

Avgjørelsen var et hardt slag for havbruksnæringen i Finnmark, som er avhengig av den lukrative eksporten til markeder i Asia.

Solvik-Olsen griper inn

Norske myndigheter er fortsatt ikke fornøyd med russiske myndigheters håndtering av saken, men samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen vil be Luftfartstilsynet om å finne en midlertidig løsning.

- Det er viktig å ivareta både norske luftfartspolitiske og næringspolitiske interesser. Jeg vil derfor legge til rette for fraktcharterflygninger av levende krabber fra Nord-Norge til Sør-Korea, også fra tredjeland som Russland. Jeg har nå bedt Luftfartstilsynet om å finne en midlertidig løsning på eksportørene av kongekrabbers behov, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

På grunn av individuelle luftfartsavtaler land imellom, er det i hovedsak norske og sørkoreanske flyselskaper som kan fly mellom Norge og Sør-Korea. Russiske fraktselskaper som ønsker å fly denne strekningen, må søke Luftfartstilsynet om tillatelse til enkeltflygninger.

Gjensidighet

I internasjonale luftfartsrelasjoner gjelder et grunnleggende prinsipp om gjensidighet. De rettighetene som gis, gis generelt under forutsetning av å få tilsvarende rettigheter tilbake, fra den andre parten. Norge har i dialogen med Russland ikke oppnådd tilstrekkelig gode løsninger på dette for norske selskaper.

Til tross for dette bakteppet, har Luftfartstilsynet i januar og februar i år innvilget seks søknader om fraktcharterflygninger for å frakte levende krabber fra Lakselv til Seoul, for å gi russiske myndigheter tid til å behandle vår forespørsel om gjensidighet.  Denne forespørselen er ennå ikke besvart av russiske myndigheter, og det har skapt utfordringene i saken.

Forhandlinger til sommeren

Samferdselsdepartementet skal etter planen ha nye luftfartsforhandlinger med Russland til sommeren. 

- Jeg vil ta initiativ til at fraktflyginger gjøres til tema under disse forhandlingene, slik at vi kan få en permanent løsning på plass, sier samferdselsministeren.

Powered by Labrador CMS