Øistein Aleksandersen, daglig leder i gjenvinningsselskapet Nofir.

Vil bytte ut alle landets container-nett med fiskenett

Gjenvinningsselskapet Nofir vil gi fiskenett inntog i blant annet bygg,- anlegg,- og avfallsbransjene.

– Det er ingen grunn til at vi skal produsere nye containernett av jomfruelig plast når vi har mer enn gode nok nett fra fiskerinæringen, sier Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir.

Stort satsingsområde

Selskapet fra Bodø samler til vanlig inn fiskeri- og oppdrettsredskap, hovedsakelig fra Norge. Siden 2011 har de samlet inn over 61.000 tonn, hvor den store majoriteten gjenvinnes til nye produkter.

I fjor lanserte de et prosjekt for gjenvinning av, og levering av nett til idretten i Norge. I lys av dette prosjektet har et minst like stort satsingsområde formant seg:

– Vi ønsker å både gjenvinne, og bytte ut den store majoriteten av dagens containernett med nett fra fiskerinæringen, sier Aleksandersen.

De har allerede levert opp mot 1000 kvadratmeter containernett, omgjort fra nett fra norsk fiskerinæring.

Ifølge Aleksandersen er det fullgode nett, som gjør samme nytten:

– Dette er nett som både har en bruddstyrke og en forventet levetid etter de tas ut av havet som gjør dem mer enn gode nok for bruk til containere, men egentlig også alt annet, sier Aleksandersen – og viser til at nettene har blitt brukt som ballfangernett i idretten, og til og med til å beskytte publikum i drone-racing-konkurranser.

– En «no-brainer»

Men en vesentlig forskjell er det, ifølge Aleksandersen.

– Det vesentlige her er jo at man sparer miljøet og klima for produksjonen av nyplast i forbindelse med produksjon av nye nett. Det er egentlig en «no-brainer», som vi håper bransjer, fra avfall til bygg- og anlegg, ønsker å benytte seg av.

Nofir planlegger å både ta imot og avhende brukte nett, samt levere nye av fiskenett igjennom sin nettside.

Ifølge selskapet vil for eksempel nærmere 3000 containernett av fiskenett med en snittvekt på 5 kg bidra til reduksjoner i ny jomfruelig plast på 15.000 kg og gjenbruk av 15.000 kg nett som ellers ville blitt avfall. Dette ville dessuten, ifølge Nofirs egen LCA, bidra med reduksjoner i klimagassutslipp på opp mot 54.000 kg CO₂.

– Vi jobber nå med en egen LCA for dette prosjektet, og det ser allerede svært lovende ut. Kort fortalt handler det om at en nærings avfall kan bli en annens ressurs. Det er slik vi er nødt til å tenke i den nye sirkulære økonomien.

Nofir

  • Nofir er et selskap fra Bodø startet opp i 2008, som per 2023 har tre fulltidsansatte.
  • En av verdens største på innsamling og gjenvinning av materiale og redskap fra fiskeri- og oppdrettsnæringen, hovedsakelig i Norge, men også i andre europeiske land.
  • Samler blant annet inn nøter, garn, tråler, fortøyningstau, presenninger og rensefiskskjul.
  • Samler også inn såkalte spøkelsesnett og annet marint avfall ved hjelp av frivillige organisasjoner og bedrifter.
  • Materialet gjenvinnes, og blir om til en rekke ulike produkter – alt fra benker, volleyballnett og deodorant-bokser til luksusbilseter og badetøy.
  • Store deler av Nofirs materiale omgjøres til Econyl - et gjenvunnet nylon som blant annet Jaguar, Porsche, BMW, Adidas, Gucci og H&M bruker i sine produkter.
  • Skal nå i gang med et omfattende prosjekt for å gjenvinne idrettsnett i Norge. Skal også tilby, og selge idrettsnett lagd av kasserte fiskenett fra Norge. Har allerede produsert nett til fotball, volleyball, tennis og håndball.
  • Har på de ti siste årene har samlet inn over 61.000 tonn materiale fra 21 ulike land og fem kontinenter.
  • Fra 2019 til 2021 har Nofir nær firedoblet omsetningen etter å ha jobbet i motbakke med nye reguleringer
Powered by Labrador CMS