Kjell Erik Lilleskjæret fra Asker - fikk store skader etter at en 480 kg tung steinplate falt over benet hans under lasting på Grini Næringspark.

Skadet for livet – advarer andre

Kjell Erik Lilleskjæret (50) skulle gjøre en rutinejobb som kranbilsjåfør og ble hardt skadd. To og halvt år senere er han fortsatt ikke tilbake på jobb. Oppdragsgiver og truckfører som forårsaket skaden er dømt i lagmannsretten for brudd på Arbeidsmiljøloven.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lilleskjærets mareritt startet en formiddag i februar 2014. Han var på jobb som kranbilsjåfør hos HSS Transport AS.

Den dagen skulle han først fullføre en jobb på Akershus festning. Deretter skulle han bistå med å flytte lageret til en bedrift som selger fliser og stein.

De skulle flytte lageret fra Grini næringspark til Fossum industriområde i Bærum. Tilsvarende jobber hadde Lilleskjæret også gjort tidligere.

Innendørs

Politiets egne åstedsbilder etter ulykken i Grini næringspark hos Kjell Erik Lilleskjæret fikk alvorligs skader.Ulykken skjedde under lasting av steinplater hos Stenprosjekt AS.FOTO: POLITIET.
BRUDD: Kjell Erik Lilleskjæret fikk store bruddskader. Høyre lår er skrudd sammen igjen.

En av de ansatte ved bedriften tok kommandoen da jobben skulle starte. Lastingen skulle foregå innendørs, og den 55 år gamle mannen som jobbet hos oppdragsgiver, ba Lilleskjæret rygge kranbilen inn i en hall på stedet.

Lilleskjæret hadde sett for seg at han skulle bruke 42 tonnmeters-kranen som satt på bilen for å laste. Den var nettopp sertifisert på 10-årskontroll. Dagen før hadde Kjell Erik Lilleskjæret også kjøpt nye stropper nettopp for å løfte steinplatene.

Insisterte

Politiets egne åstedsbilder etter ulykken i Grini næringspark hos Kjell Erik Lilleskjæret fikk alvorligs skader.Ulykken skjedde under lasting av steinplater hos Stenprosjekt AS.FOTO: POLITIET.

I stedet for å bruke kranen insisterte 55-åringen på å bruke truck med en alligatorklype for å løfte platene. Lilleskjæret ville helst bruke kranen, men ga etter og lastingen begynte.

Platene skulle plasseres i A-stativer over boggien på bilen. Da platene skulle plasseres, løste ikke alligatorklypen ut.

Derfor ble Kjell Erik Lilleskjæret bedt om å gå bort å gi klypen et «kick» så den løste ut. Det var da det alvorlige uhellet skjedde.To steinplater, på til sammen 480 kilo, veltet over benet til Lilleskjæret. Han selv ble hengende over kanten på lemmen etterpå.

Ikke papirene i orden

I etterkant viste det seg at verken bedriften eller føreren av trucken hadde sine ting i orden. Den 55 år gamle truckføreren, som hadde gjort tilsvarende jobb i over 25 år, hadde ikke truckførerbevis.

- Jeg tok det som en selvfølge at de hadde det formelle i orden. Da jeg kom inn på byggeplassen, ble jeg avkrevd sertifikater og kompetansebevis. For meg var det en selvfølge å ha i orden, sier Kjell Erik Lilleskjæret.

KLYPE: Denne alligatorklypen ville ikke løse ut. Da Lilleskjæret fikk den til å løse ut veltet steinplatene. Foto: Politiet.

Den 48 år gamle mannen som er daglig leder i selskapet, var også fullt klar over at trucken som ble brukt, ikke var sertifisert.

Det hadde den ikke vært på mange år. Firmaet hadde heller ikke gjennomført kartlegging og risikovurdering av lasting og lossing av varer.

Tiltale

På bakgrunn av dette tok politimesteren i Asker & Bærum ut tiltale både mot truckfører og daglig leder for brudd på Arbeidsmiljøloven.

- Basert på forklaringen til daglig leder, legger lagmannsretten til grunn at HMS-arbeidet til bedriften i hovedsak besto av en stående oppfordring til alle ansatte om å være forsiktige i arbeidet, og å bruke verneutstyr, heter det i dommen.

I Borgarting lagmannsrett ble både truckføreren og den daglige lederen dømt, begge for uaktsomhet under særlig skjerpende omstendigheter. Lagmannsretten mente 14 dagers betinget fengsel, 30.000 kroner i bot og 10.000 kroner i saksomkostninger var passe straff for begge. Truckføreren må også betale 10.000 kroner i oppreisning til Lilleskjæret.

Det er betydelig mildere straff enn hva de ble dømt til i tingretten.

Hjelper lite

- Jeg synes dommen mot de to er alt for mild. Hadde det vært jeg som forårsaket ulykken, hadde jeg blitt fratatt førerkortet i tillegg til at jeg hadde blitt dømt, sier Kjell Erik Lilleskjæret.

For Lilleskjæret hjelper dommen lite. Han er fortsatt ikke tilbake i jobb. Jobben som kranbilsjåfør tror han ikke han vil komme tilbake til.

Daglig sliter han med store smerter. Det kompliserte bruddet i låret gjør at han er svært plaget med kramper. Fortsatt går han til behandlinger hos fysioterapeut.

Liten kompetanse

Selv om hans sak er en av ytterst få brudd på Arbeidsmiljøloven som ender i retten, er ikke Kjell Erik Lilleskjæret veldig imponert.

Han mener Arbeidstilsynet ikke gjør en god nok jobb. I hans sak mener han de sakkyndige ikke hadde den kompetansen som er nødvendig. Han ser stadig bedrifter som bruker ansatte og innleide uten riktig kompetanse.

Lilleskjæret kjenner mange i bransjen etter hele livet der. Han hevder han ukentlig ser folk han vet at ikke har papirene i orden. Nå vil han advare andre kollegaer. Å jobbe sammen med noen uten det formelle i orden kan bli skjebnesvangert.

- Jeg forteller min historie så ingen andre skal måtte oppleve det jeg har vært igjennom, sier Lilleskjæret.

Powered by Labrador CMS