Går sammen for å styrke sjøtransporten

Norske Havner og KS Bedrift Havn samler kreftene for å styrke sjøtransporten og bidra til det grønne skiftet. Innen nyttår slås de sammen til én organisasjon.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Havnenes rammebetingelser er i endring. Det pågår flere store arbeider, som kan få stor betydning for havnenes framtidige rammevilkår. Utarbeidelse av en ny havne- og farvannslov er et eksempel på hva som kan påvirke havnenes framtidige ansvarsområde og økonomiske rammevilkår.

– Skal forsterke vår stemme

– Havnene har betydning langt utenfor havnegjerdene. Det er derfor viktig at havnene har rammeverk, kompetanse og robust økonomi, slik at de kan utvikle seg i tråd med samfunnets behov for miljøvennlige og sikre transportløsninger. Rammevilkårene må stimulere til utvikling av havnene som viktige knutepunkter i transportsystemet. Sammen kan vi forsterke vår stemme i arbeidet med å sikre sjøtransporten gode rammevilkår også fremtiden, sier Halvard Aglen, styreleder i Norske Havner.

Samfunnet skal framover gjennom et grønt skifte med store utslippsreduksjoner, samtidig som det forventes en kraftig vekst i transportsektoren. Det forventes også økt aktivitet i havrommet, som vil sette nye krav til havneinfrastrukturen, og den teknologiske utviklingen går raskere enn på lenge.

Det rette valget

– Havnene vil spille en viktig rolle i omstillingen til lavutslippssamfunnet og oppfyllelse av våre klimaforpliktelser. Havnene vil også i årene som kommer bli utfordret av den teknologiske utviklingen som skjer i maritim næring. Ved å forene krefter, kan vi bidra enda bedre til at sjøveien blir det naturlige miljøvalget for effektiv og framtidsrettet transport, sier Tore Lundestad, styreleder i KS Bedrift Havn.

Den nye organisasjonen vil fortsette under navnet Norske Havner og være en del av KS Bedrift. Organisasjonen får fire ansatte, som vil arbeide med havn i et fagmiljø på 25 ansatte. 

Styreleder i KS Bedrift er svært fornøyd med at fusjonen nå er vedtatt.

– Havnene har en viktig samfunnsrolle og vi er veldig glade for at denne prosessen har gått så bra. Sammen med andre viktige samfunnsbedrifter som er organisert i KS Bedrift, vil alle havnene nå være en del av et bredt fagmiljø til glede både for havnemedlemmer og andre fagområder, sier Per-Arne Kaarstad, styreleder i KS Bedrift.

Kjært barn – mange navn

Norske Havner fyller 100 år som organisasjon i år. Forgjengeren Havnefogdenes Landsforening ble stiftet i Kristiania 28. oktober 1918. 

24. april 2017 ble Norske Havner stiftet i forbindelse med en ekstraordinær generalforsamling i daværende Norsk Havneforening. Av praktiske årsaker skjedde stiftelsen gjennom en omdannelse av Havneforening. Samtidig gikk Norsk Havneforbund, som var gjenopplivet i 1995, inn i foreningen.

KS Bedrift Havn ble opprettet som kontaktutvalg i KS Bedrift i 2008.

Powered by Labrador CMS